Bemutatkozás

Kedves Látogató/Felhasználó!

 

A faiparban alkalmazott ragasztás minőségét sok tényező befolyásolja, de mind közül elsőként kell említeni a célnak kiválasztott ragasztóanyag minőségi megfelelőségét. A diszperziós ragasztók un. vízállósági fokozatára vonatkozó előírást a hatályos uniós szabvány egyértelműen meghatározza. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek közül azonban nem mindegyik rendelkezik olyan független, akkreditált intézmény által kiállított tanúsítvánnyal, amelynek a megléte a felhasználó számára garancia a ragasztóanyag minőségét illetően. Akkor mégis mi a biztosíték arra, hogy ha megveszünk egy ragasztóanyagot, akkor az valóban megfelel a címkén feltüntetett vízállósági fokozatnak?

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Soproni Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma (SOE KVL) által létrehozott „Minősített Ragasztók Köre”, amelynek célja a Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható faipari ragasztók folyamatos minőségellenőrzése, az MSZ EN 204:2017 sz. szabvány, ill. a ragasztók Műszaki leírása alapján.

A SOE KVL az év során folyamatosan teszteli, véletlenszerű mintavétellel mindazokat a kereskedelemben elérhető nem szerkezeti faipari ragasztókat (első sorban a vizes diszperziós faipari ragasztókat), amelynek gyártói részt vesznek a programban. Megfelelőség esetén a termékek neveit közzéteszi a minosegitettragasztok.hu honlapon, és így az adott ragasztó a „Minősített Ragasztók Köre” tagja mindaddig, míg a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul.

A folyamatos minőségellenőrzés megteremti a lehetőséget a gyártók/forgalmazók biztonsága és a felhasználók bizalma kettős alapelv megvalósulására. Meggyőződésünk, hogy a SOE KVL szakmai tevékenységével nagyban hozzájárul, hogy a felhasználók iránymutatást kaphassanak a kereskedelmi forgalomban kapható ragasztóanyagok megfelelőségéről.

Úgy gondoljuk a felhasználóknak saját érdeke olyan ragasztót választani tevékenységeikhez, amelyek a "Minősített Ragasztók Körének" tagjai.

 

Dr. Fehér Sándor

SOE KVL részlegvezető